Beverwijk kan zijn eigenheid mede koesteren doordat Amsterdamse woningzoekers de stad tot nu toe links laten liggen: het is onbekend, lastig bereikbaar met het ov, maar vooral is er de associatie met de vervuiling van Tata Steel.
Beverwijk maakt zich op voor een stedenbouwkundige sprong: de stad wil anderhalf maal groter worden. Maar voor wie zijn al die nieuwe woningen bestemd? En wat zal die groei betekenen voor de eigenheid?
Proefboringen
Beverwijk is een van de vijf locaties waar Stad-Forum een proefboring verrichtte om Groot-Amsterdam te leren begrijpen. We gingen op zoek naar haakjes: hoe worden buurten en wijken door verschillende groepen gebruikt en beleefd? Wat staat er te gebeuren, welke kant gaat het op? Wat voor soort nieuwe stedelijkheid ontwikkelt zich er? Welke voordelen biedt de toegenomen diversiteit, en wat gaat verloren aan eigenheid en vertrouwdheid? Tekenen zich nieuwe vormen van collectiviteit af? En in welke mate is daarin plaats voor klassieke stedelijke waarden als verrassing, openheid en tolerantie?
Pas daarna kwamen ruimtelijke vragen als: welke kansen biedt dit om te werken aan verdichting en uitbreiding? Moeten de onderzochte locaties zich spiegelen aan Amsterdam of moeten ze juist veel meer uitgaan van hun eigen DNA, kracht en dynamiek? Moeten ze verder verstedelijken – en hoe dan? – of moeten ze vooral inzetten op hun suburbane karakter en kwaliteiten?
Essay en film
Het vooronderzoek is gedaan door stedenbouwkundige Ceren Sezer, antropoloog en journalist Lotje van den Dungen nam het stokje over en schreef het essay dat u boven aan de pagina kunt downloaden.
Regisseur Roland Duong maakte een film onder de titel De rauwe charme van Beverwijk.