Decennium na decennium plakte Purmerend ruim opgezette wijken aan het oude stadshart vast. Met die traditie wordt gebroken bij de 10.000 woningen die de komende twintig jaar verrijzen. Binnenstedelijk bouwen luidt het nieuwe parool van de voormalige groeikern die nooit zo’n vooruitstrevend imago had.
Hoe denken de bewoners daarover? Wat betekent thuisvoelen voor hen? Hoe belangrijk is het ons-kent-onsgevoel? En hoe verhouden ze zich tot Amsterdam en tot de vooroordelen van de stedelijke elite: ‘Purmerend is gewoon not done. Je bent half white trash als je hier gaat wonen.’
Proefboringen
Purmerend is een van de vijf locaties waar Stad-Forum een proefboring verrichtte om Groot-Amsterdam te leren begrijpen. We gingen op zoek naar haakjes: hoe worden buurten en wijken door verschillende groepen gebruikt en beleefd? Wat staat er te gebeuren, welke kant gaat het op? Wat voor soort nieuwe stedelijkheid ontwikkelt zich er? Welke voordelen biedt de toegenomen diversiteit, en wat gaat verloren aan eigenheid en vertrouwdheid? Tekenen zich nieuwe vormen van collectiviteit af? En in welke mate is daarin plaats voor klassieke stedelijke waarden als verrassing, openheid en tolerantie?
Pas daarna kwamen ruimtelijke vragen als: welke kansen biedt dit om te werken aan verdichting en uitbreiding? Moeten de onderzochte locaties zich spiegelen aan Amsterdam of moeten ze juist veel meer uitgaan van hun eigen DNA, kracht en dynamiek? Moeten ze verder verstedelijken – en hoe dan? – of moeten ze vooral inzetten op hun suburbane karakter en kwaliteiten?
Essay en film
Het onderzoek is gedaan door stadssocioloog Ivan Nio, hij schreef het essay dat u boven aan de pagina kunt downloaden. Regisseur Roland Duong maakte een film onder de titel Thuis in Purmerend? U kunt deze hieronder bekijken.