Stad-Forum wil de nieuwe, pluriforme stedelijkheid van Groot-Amsterdam leren begrijpen, zowel de positieve kanten als de schaduwzijden. Daarbij draaien we de verhoudingen om: centraal staat niet wat de omgeving voor Amsterdam kan doen, maar wat Amsterdam voor zijn omgeving kan betekenen.
Tijdens de eerste fase (2019/2020) hebben we de relevante thema’s verkend, in 2020/2021 laten we die thema’s landen in de regio. En daarbij nemen we niet Amsterdam als vertrekpunt, maar het ommeland in al z’n variëteit, dynamiek en complexiteit. Op vijf locaties doen we een proefboring
Locaties
Op elke locatie brengen we eerst de algemene sociaal-culturele situatie in beeld aan de hand van eerdergenoemde vragen. Daarnaast wordt er op elke locatie ook dieper geboord: wat zijn de specifieke lokale thema’s? En hoe verhouden die zich tot Groot-Amsterdam? De locaties zijn:
- Almere Poort
- Beverwijk
- Hilversum
- Purmerend
- Uithoorn
Deelvragen
Uitgangspunt is de menselijke maat. Dat betekent dat we niet alleen in gesprek gaan met bestuurders en onderzoekers, maar vooral ook met bewoners:
- Hoe bevalt het om te wonen of te werken in uw buurt/gemeente?
- Wat zijn de grootste kwaliteiten? En wat de grootste bezwaren?
- Wat is uw relatie met Amsterdam?
- Wat zou Amsterdam voor uw buurt/gemeente moeten doen? En wat zeker niet?
- Wat heeft u nodig om hier prettig te blijven wonen/werken? En wat wilt u zelf bijdragen?
Eerst en vooral sociaal-cultureel, dan pas ruimtelijk
We gaan op zoek naar haakjes: hoe worden buurten en wijken op de vijf locaties door verschillende groepen gebruikt en beleefd? Wat staat er te gebeuren, welke kant gaat het op? Wat voor soort nieuwe stedelijkheid ontwikkelt zich er? Welke voordelen biedt de toegenomen diversiteit, en wat gaat verloren aan eigenheid en vertrouwdheid? Tekenen zich nieuwe vormen van collectiviteit af? En in welke mate is daarin plaats voor klassieke stedelijke waarden als verrassing, openheid en tolerantie?
Pas daarna komen ruimtelijke vragen als: welke kansen biedt dit om te werken aan verdichting en uitbreiding? Moeten de onderzochte locaties zich spiegelen aan Amsterdam of moeten ze juist veel meer uitgaan van hun eigen DNA, kracht en dynamiek? Moeten ze verder verstedelijken – en hoe dan? – of moeten ze vooral inzetten op hun suburbane karakter en kwaliteiten?
Film en publicatie
Een regisseur maakt vanaf het begin onderdeel uit van het onderzoeksteam. Hij maakt vijf korte audiovisuele portretten waarin wordt ingezoomd op de deelvragen per locatie aan de hand van gesprekken met een aantal inwoners. De portretten worden vervolgens op locatie gepresenteerd en inhoudelijk besproken.
De portretten en de inhoudelijke bijeenkomsten zijn de opmaat naar een afsluitende documentaire van circa 45 minuten. Deze schetst een beeld van de urgentie van de opgaven, geeft in de volle breedte antwoord op de overkoepelende vraagstelling en biedt een doorkijk naar de toekomst. Een begeleidende publicatie vertaalt de uitkomsten van het onderzoek naar een visie voor Groot-Amsterdam.
Documentaire en publicatie worden begin mei 2021 aangeboden aan en informeel besproken met het college van B en W van Amsterdam en gaan daarna op tournee door Groot-Amsterdam.