Schoonschip

Leestijd: 2 minuten

De gemeente Amsterdam heeft groen licht gegeven aan de realisatie van de meest duurzame woonwijk van Europa: de zelfvoorzienende drijvende woonwijk Schoonschip. In het Johan van Hasseltkanaal Amsterdam Noord komen binnen enkele jaren 47 huishoudens, verdeeld over 30 waterwoningen.

“We zijn heel blij dat Amsterdam onze verregaande ambities op het gebied van duurzaamheid deelt. De hoofdstad zet zich hiermee internationaal echt op de groene kaart. Schoonschip wordt de meest duurzame woonwijk van Europa. Dat is onze missie”, aldus Schoonschip-woordvoerder Thomas Sykora tijdens het Waterdebat dat de Week van de Stad op 7 november in Pakhuis de Zwijger organiseerde.

Maarten van Poelgeest, wethouder Amsterdam: “Buiksloterham in Amsterdam Noord verandert in een gebied met veel aandacht voor duurzaamheid en eigen initiatief. Het zelfbouw initiatief van Schoonschip past daar helemaal bij. Over een paar jaar verrijst onder hun leiding een unieke Amsterdamse buurt met drijvende woningen, gebouwd met oog voor mens en milieu.”

Noordelijke IJ-oever

De ontwikkeling van de noordelijke IJ-oevers is in volle gang. Onder leiding van projectbureau Noordwaarts wordt het nu nog rommelige bedrijventerrein de komende jaren ontwikkeld tot een wijk waarin wonen en werken samengaan en duurzaamheid centraal staat.

Onderdeel van de gemeentelijke plannen is de stimulering van drijvend wonen in Amsterdam. Schoonschip heeft haar plannen voor verregaande integrale duurzaamheid deze zomer ingediend bij een tender van Noordwaarts. Samen met het projectbureau zal de groep bewoners de komende tijd werken aan de verdere procedures en uiteindelijke realisatie van het project.

Meest duurzaam

Schoonschip is een sociale bouwgroep die door middel van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa gaat realiseren. De energieneutrale waterwoningen genereren niet alleen groene energie, maar bieden ook ruimte aan groente- en fruitteelt en decentrale waterzuivering.

Naast ecologische duurzaamheid streeft de groep naar sociale duurzaamheid. Aan het begrip ‘energie produceren’ geeft Schoonschip zo extra betekenis. De productie van sociale energie die inspireert tot een minder belastende manier van leven. Bewoners en buurtgenoten kunnen facultatief gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals deelauto’s, een drijvende speelplaats voor kinderen en een jaarlijks filmfestival. Aangrenzend aan Schoonschip is de duurzame creatieve broedplaats De Ceuvel al in ontwikkeling.

Kweektuin

Een belangrijk aspect van Schoonschip is de voorbeeldfunctie en daarmee de inspiratie voor anderen om de transitie naar een duurzame vorm van wonen en werken op grote schaal uit te zetten in Nederland.

“Schoonschip wordt koploper en pionier, een kweektuin voor nieuwe schone technologieën en ideeën,” aldus Sykora.

Dankzij samenwerking met architectenbureau space&matter, Duurzaamdrijvendwonen.nu, het duurzaamheidadviesbureau Metabolic en met financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland en InnovatieNetwerk, een denktank van het ministerie van Economische Zaken, zijn er verregaande plannen ontwikkeld op het gebied van duurzaam wonen en werken.

“Schoonschip is een initiatief dat al het mogelijke uit de kast haalt om kringlopen te sluiten, om zuinig te zijn met energie en om duurzame energie, warmte en voedsel te produceren. Schoonschip gaat daarbij verder dan elk ander project op het gebied van duurzaam bouwen en stadslandbouw dat ik ken”, aldus programmamanager Joost Reus van InnovatieNetwerk.

Ook interessant

Duurzaamheid / Ecologie / Groen / Leefbaarheid
Gestapelde niche-ervaring
Duurzaamheid / Ecologie / Groen / Klimaat / Stadslandbouw
Groene wederopbouw
De Ring / Wonen
Met de A11 wordt de A10 een boulevard