De politie sloot de Kalverstraat eind 2013 enige uren af omdat de massa letterlijk niet meer voor- of achteruit kon. Ook de Leidschestraat dreigt uit zijn voegen te barsten.
Succes leidt op een aantal plaatsen tot verdringing. Zo worden de Negen Straatjes bedreigd door flagstores die de kleine vintage-boetiekjes uitkopen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel.
Kleine winkels wijken nu uit naar andere plekken, zoals de Overtoom die langzaam verandert van een verkeersriool in een levendige, spannende winkelstraat.
Er ontstaan bovendien nieuwe concepten, die de oude grenzen tussen winkel en horeca doen vervagen. Hutspot bijvoorbeeld, dat zich – uiteraard in het Engels – omschrijft als ‘curator for an urbanized lifestyle’. Het is een warenhuis, lunchroom en café ineen. De regelgeving weet niet altijd goed raad met deze hybride plekken, zo werd boekwinkel Books & Bubbles gesloten omdat ze geen vergunning hadden om alcohol te schenken.
De Hallen – een combinatie van winkels, restaurants, een hotel, een bioscoop, een bibliotheek en nog zo het een en ander – is vanaf de opening een overweldigend succes. En passant wordt de Ten Katemarkt, die jarenlang een kwakkelend bestaan leidde, uit het slop getrokken.
De toeloop is zo groot dat bewoners van de Kinkerbuurt klagen over te veel terrassen, fietsen, horeca, rotzooi, herrie – ook veganistische hipsters blijken te kunnen brallen. Voor een deel zijn het praktische problemen die opgelost kunnen worden, maar het is ook een proces van evolutie en van geven en nemen. ‘Laten we blij zijn met de voordelen’, schreef buurtbewoner Jaap Jamin in een opiniestuk in Het Parool, ‘en gezamenlijk een dreigende “ver-Pijping” in goede banen leiden.’
De economische boom laat zich ook veel verder uit het centrum voelen.
Zo zijn in Noord, ver buiten het bereik van de toeristenstromen, de verpauperde winkelcentra Banne en Waterlandplein vervangen door nieuwbouw, bijna vanaf het begin zijn de winkelruimtes geheel verhuurd.
Hetzelfde geldt voor het Zuidwestkwadrant van Osdorp, waar niet werd gekozen voor een winkelcentrum, maar voor een lint van winkels. De Calandlaan is daardoor eindelijk een klassieke Amsterdamse stadsstraat geworden.