Agenda & Tips


WvdS2016 Zelfsturende boten

Thema Week van de Stad 

Afvalinzameling, bezorging van spullen en vervoer van mensen: Amsterdam gaat experimenteren met zelfsturende vaartuigen die onbemand hun weg kunnen vinden over het water. De Amerikaanse topuniversiteit MIT steekt twintig miljoen euro in het onderzoek naar zelfsturende boten. Het onderzoek met de naam Roboat gaat uit van het Amsterdamse instituut voor stadsonderzoek AMS Institute, dat zelf ook nog vijf miljoen investeert. De experimenten beginnen in december en gaan vijf jaar duren. Na een jaar willen de onderzoekers de eerste zelfsturende vaartuigen in het Amsterdamse water hebben.

Het is de de bedoeling dat Roboat op termijn geschikt wordt voor het bezorgen van spullen, het ophalen van afval en vervoer van personen. Ook willen de onderzoekers de boten gebruiken voor het verzamelen van informatie, bijvoorbeeld over de waterkwaliteit. Maar de onderzoekers houden het ook voor mogelijk dat deze techniek steden op den duur  aan een flexibele, on demand infrastructuur kan helpen, doordat bootjes zich op tijdstippen dat het steevast druk is in het verkeer aaneensmeden tot een brug, of een podium vormen. Die flexibiliteit hebben autonome voertuigen op het water voor op de zelfrijdende auto. Verder is de technologie die eraan te pas komt verwant.

Over de veiligheid op het water maken de onderzoekers zich geen zorgen, al zullen ze niet meteen de drukte van de grachten opzoeken met hun eerste experimentele modellen. In theorie zijn computergestuurde vaartuigen juist veiliger dan boten met een stuurman, die menselijke vergissingen maakt, meent MIT-hoogleraar Carlo Ratti. “Als een zelfrijdende auto door het verkeer van Napels weet te komen, is die drukte op de grachten natuurlijk helemaal niets.”

Het Parool | Bart van Zoelen | 19 september 2016