Thema


Ruimte voor ontwikkeling

Thema Ruimte voor ontwikkeling  - 1 juni 2013

Door het abrupte einde van de grootschalige stadsontwikkeling is er overal in de stad ruimte beschikbaar. Lege grasvelden, braakliggende terreinen en tijdelijk verhuurde sloopwoningen bieden ruimte om te voorzien in de grote woningbehoefte in Amsterdam. Veel wordt verwacht van de ontwikkelkracht van particulieren die de dure grond kunnen betalen en voor hun eigen behoefte willen bouwen.

Gespannen wachten de grote partijen af of deze “verkenners” heelhuids terugkeren van het front van de vastgoedcrisis. Men hoopt dat de particulieren een doorbraak forceren in de gebiedsontwikkeling. Hierdoor komen de kasstromen weer op gang en kunnen de gemeente en ontwikkelende partijen weer geld verdienen met grote projecten. Tot die tijd komt niemand in beweging en wacht iedereen op de hoofdprijs voor zijn lapje grond.

Maar van wie is die grond? En waarom heeft deze zo’n hoge waarde? Wordt er niet veel te veel gespeculeerd op rendementen die helemaal niet meer gehaald kunnen worden? En is het wel eerlijk dat de particuliere bouwer de rekening moet betalen van het gemeentelijke begrotingstekort en zelf niet de vruchten kan plukken van eventueel toekomstig rendement?

Ruimte voor ontwikkeling zoekt nieuwe, rendabele ontwikkelconcepten die ook in deze tijd kans van slagen hebben.

Meer berichten uit
Ruimte voor ontwikkeling

Moes

30 juni - WEEK VAN DE STAD

Stad-Forum heeft een aantal scherp kijkende stadsgebruikers gevraagd te bloggen over actuele ontwikk... Lees verder