Oproepen aan de stad


Niet uitnodigen tot meedoen, maar open staan voor initiatieven

Thema Ruimte voor ontwikkeling  - 2 december 2013

De markt van nieuwbouwwoningen wordt niet langer gedomineerd door een beperkt aantal Amsterdamse woningcorporaties en grote nationale projectontwikkelaars. Inmiddels is er in de stad een breed middenveld van kleine investeerders, initiatiefgroepen, zelfbouwers die vaak voor zeer specifieke marktsegmenten bouwen. Stad-Forum heeft een aantal van deze partijen op 24 september 2013 uitgenodigd om samen met wethouder Maarten van Poelgeest te bespreken hoe de gemeente beter kan inspelen op deze verandering. Tijdens dit gesprek bleek dat zowel de gemeente als de private partijen het afgelopen veel van elkaar geleerd hebben.

Jarenlang probeerde de gemeente door het schrappen van plannen schaarste te creëren waardoor het beperkte investeringsvermogen van grote ontwikkelaars geconcentreerd kon worden op de belangrijkste grote bouwlocaties. Dit werkte echter averechts voor alle kleinere bouwende partijen die juist op zoek zijn naar een specifieke locatie die past bij hun specifieke wensen. Daarom is de gemeente sinds enkele maanden niet meer op zoek naar projecten die ze kunnen schrappen, maar op zoek naar partijen die willen investeren in de stad. En als deze met afwijkende plannen komen moet de gemeente de flexibiliteit hebben om open te staan voor deze initiatieven en hiervoor ruimte te bieden.

Deze verandering vraagt echter ook een andere houding van de ontwikkelende partijen. De stad wordt niet in de uitverkoop gedaan aan ‘hit-and-run-initiatieven’.  Als de gemeente minder dwingend haar visie oplegt aan ontwikkelende partijen ontstaat er wel de verplichting voor private partijen om ook strategisch mee te denken over de toekomst van de stad. De gemeente is dus op zoek naar gesprekspartners die mee willen denken en vorm kunnen geven aan het toekomstige Amsterdam.

Liesbeth Janssen en Wouter Veldhuis

Deelnemers aan het rondetafelgesprek: Pallas Agterberg (Alliander), Marieke Berkers (Stad-Forum), Ted Biesterbos (Biesterbos Groep), Wouter Endert (Decathlon Netherlands), Edo Haan (Stad-Forum), Susanne Heering (AT5/moderator), Zef Hemel (DRO), Gerard Jan van den Herik (Herik Rail Treincharters), Annius Hoornstra (OGA), Liesbeth Jansen (Stad-Forum), Robert Kohsiek (Wonam), Henk van der Lely(ID&T), Monique Maarsen (Maarsen Groep), Charlie Macgregor  (The Student Hotel), Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg Groep), Maarten van Poelgeest (Gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (Site urban development), Wouter Veldhuis (Stad-Forum), Christa van Vlodrop (Stad-Forum), Guido Wallagh (INBO) en Dennis van Westerop (Peak Development)

Meer berichten uit
Ruimte voor ontwikkeling

Moes

30 juni - WEEK VAN DE STAD

Stad-Forum heeft een aantal scherp kijkende stadsgebruikers gevraagd te bloggen over actuele ontwikk... Lees verder

Vrijstaat Geuzenveld II

15 maart - WEEK VAN DE STAD

Na meer dan tien jaar planvorming is een groot deel van de Bakemabuurt nog steeds niet vernieuwd. De... Lees verder